Terapie studenou vodou

Terapie studenou vodou, změnu poznáte na vlastní kůži

 

ed53283e-5d2a-49ec-9dd3-603a8bf4607b

Jsem Terka, zimu jako roční období jsem neměla ráda. Od listopadu do března jsem vyhlížela každý slunečný a teplejší den a bez pořádné bundy a rukavic jsem nevystrčila nos ze dveří. Se studenou vodou jsem se začala přátelit loni v zimě, kdy mě k otužování motivoval můj mladší brácha Tom. Letošní zimu se několikrát týdně ponoříme do řeky společně s přítelem Michlem a studené sprchy jsou pro nás na denním pořádku. Letošní zimu si užívám a studená voda se pro mě stala neodmyslitelnou částí mého života.

 

ec59b351-d4f3-44a4-be27-c4a5ad06dc8c

Jsem Michal, se zimou jsem celkem kamarád už několik let. V zimním období ušetřím za teplé oblečení, dlouhé kalhoty byste u mě nenašly. Pochody v přírodě, kdy mé tělo kromě kraťasů zahřívá jen batoh na zádech, jsou pro mě běžné. Otužování jsem v předešlých letech už několikrát nakousl, ale až letos s Terkou jsem mu přišel na chuť, protože ve dvou to jde vždycky snáz.

 

Sepsali jsme pro Vás pár vlastních „otužovacích“ zkušeností a poznatků, které nám možná potvrdíte z vlastních zážitků se studenou vodou, anebo Vás nalákají...Ale to už si každý musíte vyzkoušet na vlastní kůži. :)

Jak se otužujeme v přírodě

Každý z nás je jiný, někomu vyhovuje brzké ranní vstávání a jiný je noční sova. My jsme ranní ptáčata, a proto jsme ponořování do ledové řeky zařadili namísto budíčku. V šest hodin ráno vyrážíme v Českých Budějovicích k místní řece Malši. Nad ničím moc nerozmýšlíme, svlékáme se do plavek a zvolna vstupujeme do řeky, kde si každý najde svojí pozici s hladinou vody ve výši ramen. Zvolna dýcháme nosem a vydechujeme pusou, soustředíme se na uvolnění celého těla, zklidnění a přijmutí chladu. Nesnažíme se délku našeho pobytu ve vodě vzájemně slaďovat, každý posloucháme své tělo a vodu opouštíme podle vlastního uvážení.

Pomůcky k otužování v přírodě, které můžou přijít vhod: pantofle, ručník, čepice, teplé oblečení, gingershot, (nadstandard: podložka na zem při převlékání)

Jak se otužujeme ve sprše

Otužování ve sprše je nejsnazším a nejdostupnějším prostředkem. Často však slýcháme, že pro někoho psychicky náročnějším než ponoření do ledové vody v přírodě. V tomto případě je super začínat postupně, nejdříve vlažnou vodou, přidávat na délce a ubírat na teplotě. Při otužování ve sprše je dobrou motivací posouvání limitů v délce.

Pomůcky k otužování ve sprše: kohoutek sprchy otočení pořádně napravo

Co se u nás změnilo

Při pobytu v ledové vodě pociťujeme největší chlad v končetinách, někdo v rukou, někdo v chodidlech. Tak naše těla fungují. Každou zimu jsem se potýkala se zamodralými konečky prstů na rukou i při krátkém vystavení chladu, byla jsem nadměrně zimomřivá, a i ve vyhřáté místnosti jsem nosila svetr. Žila jsem si ve „svém pocitu tepla“, ze kterého vystoupit pro mě byl velký nekomfort. S otužováním se vše změnilo, studené končetiny jsou ty tam, svetr se ztratil někde na dno skříně pod hromadou triček s krátkým rukávem a pocit chladu je pro mě osvěžujícím zážitkem a zajímavou výzvou.

Na co jsme po čase přišli

Je nám fakt fajn. Ještě ani jednou během našeho „otužování“ se nám nestalo, že bychom nevystupovali na břeh s úsměvem na tváři. Vyskočit v šest ráno z vyhřáté postele a hupsnout do ledové vody občas vyžaduje jistou míru vnitřního boje, ale ten následný pocit nejde předat, musí se zažít.

Je důležité následně se osušit, teple obléknout a zahřát. Co se však týká způsobu zahřátí, nejlepším pomocníkem je nám naše vlastní tělo. Ani dvacet svetrů vás nezahřeje jako dvacet pořádných dřepů, panáků s výskokem a 3x oběhnutí auta. :)

Není třeba trhat rekordy. První týdny nás bavilo posouvat své limity, měřit si délku pobytu ve vodě a její klesající teplotu. Pak jsme ale objevili, že kouzlo otužování o tomhle není. Kouzlo otužování je o poslouchání vlastního těla, jeho adaptací s chladem a benefitům, které z něj dokáže využít. Nenechme naše ega vyhrát a užívejme si ty chvíle a pocity vždy tady a teď.

Chladu zdar!

Terka a Michal

65b0c381-51fb-4680-8ce7-8177780669d6

  Koupit Ginger Shot  

#coldwatertherapy #wimhofmethod #gingershot

Zpět do obchodu